Pályaorientációs nap

Idén november 16-án tartottuk meg a pályaorientációs napot iskolánkban. A legkisebbektől a legnagyobbakig minden osztály a pályaválasztással, foglalkozásokkal kapcsolatos progamokon vett részt. 

Az 1.a osztály megismerkedett a mesterség, foglalkozás, szakma fogalmával, játékos, interaktív feladatokon keresztül. Eszközöket párosítottak foglalkozásokhoz, megtanulták az "Amerikából jöttem" játékot, végül lerajzolták, mik szeretnének lenni felnőttként.

Az 1. b osztály is különböző foglalkozásokkal és a hozzájuk kapcsolódó eszközökkel ismerkedett. Sokat beszélgettek a szakértelem, szaktudás fontosságáról.

Az 1.c osztály a Pécsi Vásárcsarnokba látogatott el, ahol beleshettek „a színfalak mögé”: láthatták, hogy hova érkeznek az áruk, megtudták, hogy a papírkartonokból bálákat préselnek egy gép segítségével, illetve, hogy az emberi fogyasztásra már nem alkalmas zöldség és gyümölcs az állatkertbe kerül. Megtudtuk, hogy kik az őstermelők és, hogy mi a dolga a gombaszakértőnek. Az érdekes napról az iskolában szép rajzok születtek.

A 2.a osztályba egy méhészettel foglalkozó apuka látogatott el. A gyerekek megismerkedtek a méhek fejlődésével, ténykedésével és a mézkészítés teljes folyamatával. Az osztály nagyon sok új ismerettel gazdagodott és jutalomként többféle mézet is megkóstolhatott.

A 2.b rég elfeledett mesterségekkel ismerkedett meg a mai napon. Régi képek, videófilmek, rövid ismeretterjesztő szöveg segítségével tanulmányozták a foglalkozásokat. Betekintést nyertek például a kádárok, csipkeverők, csiszárok, mézeskalácsosok munkájába. Ezekhez kapcsolódóan online játékokat játszottunk.

 3. a osztályban "egyszer volt" foglalkozásokkal ismerkedtek meg a gyerekek. Páros munkában dolgoztak tanulóink. Gondolattérképet készítettek, majd ennek segítségével előadták társaiknak a mesterségek jellemzőit. Meséltek a gombkötőkről, kisbírókról, lámpa gyújtogatókról, vincellérekről, csapókról....Nagyon élvezték a gyerekek, mert volt olyan mesterség, amelyről még sohasem hallottak.

Pályaorientációs nap keretében a pécsi Pannon Televízió stúdiójába látogattak el a 3. b osztály tanulói. Előzetesen megírták a rövid híreket az iskolai programokról, eseményekről a gyerekek. Ezeket olvasták fel súgógép segítségével a TV-stúdióban. Megnézték a vágószobát, ahol a híradó is készül. Felejthetetlen élmény volt a gyerekeknek ez a program. Utána többen is lelkesedtek, hogy riporterek, tv-bemondók, operatőrök lesznek majd felnőtt korukban.

A 3. c osztály a pályaorientációs nap keretében, az ügyész munkájával ismerkedett. Megtudták, hogy a bíróság folyosóján, hogyan tudjuk megállapítani, hogy ki az ügyvéd, ügyész és a bíró. A végén mindenki felpróbálhatta az ügyész talárját is.

​​​​​​​A 4.a osztályban több tanuló is készült bemutatóval, melyben szüleik, nagyszüleik szakmáját, hivatását mutatták be. Megismerkedhettünk többek között az erdész, kutató orvos, 3D-s tervező, pedagógus, építészmérnök, edző, projekt vezető, zenetanár foglalkozás szépségeivel, érdekességeivel.

Az ötödik évfolyam szintén kiselőadásokon és interaktív feladatokon keresztül ismerkedett meg a különböző foglalkozások jellemzőivel.

A 6.a osztály a belvárosban készített villáminterjúkat, melyekben a munkájukról kérdezték a járókelőket. Az iskolába visszaérve plakátok és gondolattérképek formájában dolgozták fel a válaszokat.

A 6.b osztály egy különleges helyszínre, a Pécsi Gyermekotthonba látogatott el, ahol megismerhették az otthonban dolgozó segítők, pedagógusok munkáját. Feltehették kérdéseiket a dolgozóknak, bentlakó gyerekekkel is találkozhattak, beszélhettek. Az érdekes és elgondolkodtató délelőttről pár soros tudósításokat készítettek a gyerekek.

A 7.-8. évfolyam közösen vett részt a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó rendezvényen, ahol gépészettel, informatikával, távközléssel, elektrotechnikával foglalkozó középiskolák, cégek és egyetemi szakok mutatkoztak be. A standokon az adott szakmával, szakterülettel kapcsolatos tájékoztatás mellett játékos feladatok és nyeremények is várták a gyerekeket.

 

​​​​​​​

2022-11-20