Kiemelt arany minősítés

 

Körbi és a lapozható fal titka – kiemelt arany​​​​​​​

Körbi és a lapozható fal titka

 

Október 10-én, szombaton 16 órakor jeles esemény zajlott a Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtárában. Ekkor hirdették ki népszerű gyermekkönyvtár Körbi meséje elnevezésű alkotói pályázatának eredményeit. A beérkezett pályaműveket Dér Adrienn író és képzőművész bírálta el. 

Nagy örömünkre iskolánk 4.b osztályos diákja, Albert Benedek saját meséje kiemelt arany minősítést kapott. Benedek tanítója Fehér Sarolta tanítónő. 

Örömmel közöljük a győztes mese szövegét honlapunkon! 

Az esemény a pályázat honlapján: 

https://gyermekkonyvtarak.csgyk.hu/korbi-meseje-alkotoi-palyazat-eredme…

2020. október 10. 

 

 

Albert Benedek

 

Körbi és a lapozható fal titka

 

Ismeritek a Körbirodalmat, ahol él Körbi? Ott minden kerek. Egy kicsit ő is. Körbi lila is, és ormányos is. Azért van ormánya, hogy jobban tudja lapozgatni a könyveket. Ő egy lila könyvfánt. Abban a kör alakú birodalomban van egy narancssárga könyvháza, ami egy könyvből készült ház. Kedvenc időtöltése az olvasás. A birodalomban már mindent ismer, mivel születése óta itt él.

 

Egy napon, amikor felébredt, azt látta, hogy egy nagy FAL volt a háza előtt. A fal előtt pedig állt egy fekete valami. Egy kerek fekete kiscica. Akkora volt, mint ő. Egyszer csak a kismacska megszólalt. 

 

- Szia! A nevem Kormi, egy könyvcica vagyok a Kor-Miaúról jöttem. Mindig is erre szoktam jönni, csak most utamat állja ez a fal. Téged hogy hívnak? - kérdezte.

 

Körbi egy kis ideig nézegette a kiscicát, utána megszólalt.

 

- Engem Körbinek hívnak, és itt lakom.

 

Körbinek az az ötlete támadt, hogy elkezdhetnének nyomozni a fal után. Mindent átkutattak. Minden képeskönyv alá benéztek, da sajnos nem találtak semmi nyomot, amiből kiderülhet, hogy került ide ez a fal. 

 

Amikor leültek pihenni egy picit, egyszer csak elkezdett fújni a szél, kinyílt a könyv és lapozódni kezdett. Azt mondta Kormi, hogy szerinte ez egy lapozható fal és nagyon ritka.

Aztán egyszer csak jött egy… ló és azt állította, hogy ő egy könyvló, a neve Millilómos és a könyvfarmon lakik. Aztán el akarta vitetni a könyvfalat, mert meg akarta építeni belőle a házát, de nem tudta elvinni, mert túl nehéz volt még a teherautóinak is. Körbiék szerint inkább múzeumba való, mert nagyon ritka. Ismét feltámadt a szél. Kinyílt a könyv pont a Körbi és a lapozható fal titka című résznél. Erre már Millilómos is felfigyelt. Egy ideig csak nézték-nézték, aztán becsukódott a könyv. 

 

Körbiék hívták a Körbőrséget, amiért Millilómos el akarta vinni a lapozhat falat. Vagy ti nem tudjátok, hogy mi az a Körbőrség? Olyan, mint nálunk a rendőrség, csak körbirodalmi rendőrség. Tehát hívták a Körbőrséget. 

 

- Halló, halló! - szólt ki egy mély hang a telefonból. -Ki az? - kérdezte. 

 

- Körbi és Kormi a Körbirodalomból - felelték egyszerre. - Jött egy ló, aki el akar vinni egy lapozható falat - mondták. 

 

A Körbőrség személyleírást kért a lóról, utána azt mondta, hogy ők is ismernek egy ilyen lovat, de annak az a neve, hogy Rabló és már lopott egy pár kamiont. Utána kimentek a tett helyszínére, de szerencsére nem tudott meglépni a ló a lapozható fallal. A körbőrség azt monda, hogy ez az a ló, akit ismernek. Letartóztatták teherautólopásért és ritka érték ellopásáért. 

 

Ezután jött egy óriási kisfiú, és fölkapta a lapozható falat. Körbiék rászóltak:

 

- Ne vidd el azt a lapozható falat te óriás, mert nagyon ritka! 

 

A gyerek megszólalt, és ezt felelte:

 

- De én ki szeretném kölcsönözni a könyvtárból, és a nevem az, hogy Ádám.

 

Kezdett volna indulni, ha Körbi nem kérdezi meg, hogy mért vinné el ezt a kikölcsönözhető lapozható falat. A fiú azt mondta, hogy ez egy könyv, amit olvasni szoktak. Körbi és Kormi megértette, hogy ez egy nagy könyv és utána barátok lettek a fiúval. Sajnos Ádámnak el kellett mennie, de megbeszélték, hogy minden péntek délután eljön, és akkor találkozhatnak. Úgy is lett: minden péntek délután találkoztak, és jókat olvastak. Boldogan olvasnak míg meg nem halnak.
 

Körbi meséje-alkotói pályázat​​​​​​​

 

 

Albert Benedek​​​​​​​

 

2020-11-10