Pécsi Tudományegyetem

Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
1. Számú Általános Iskolája

 

Nemzeti Tehetség Program 2.

HARMÓNIA KÓRUS és NÉPTÁNCCSOPORT

 

            

  

Harmónia Művészeti Csoport Balatonfenyvesen háromnapos kórus és néptánctáborral zárta az egy tanéven át folyó zenei és néptáncos képzést, melynek megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával létrejött Nemzeti Tehetség Program tette lehetővé.  

 

   

A program keretein belül 30-30 órában népzenei nevelés és néptánc oktatás folyt.

  

  Ezt egészítette ki a háromnapos táborozás, budapesti operalátogatás, népzenei koncert, s egy színházi próbán való aktív közreműködés.

 

 

A zenei nevelés terén a Kodály-évben megismerkedteKodály Zoltán népdalgyűjtő munkájával, a magyar népdalkincs újabb dalaival bővültek ismereteik, az éneklési gyakorlatok és a zenehallgatás  által fejlődött a szolmizációs, a ritmus-, tempó- és tonalitásérzékük, belső és hangszínhallásuk.

 

 

 A  néptánccsoportban bővítettük a gyerekek ismereteit a magyar népzene és néptánc terén, különös tekintettel a szűkebb környezet, a Dél-dunántúli táncdialektus terület – Baranya – Somogy – Tolna megye táncaira, játékaira, dalaira.

  

 

 

Eközben táncalapozó módszerek segítségével fejlesztettük ritmusérzéküket, mozgáskoordinációjukat, hallásukat, énekhangjukat, s a bátorságot, hogy az énekben és táncban tehetséges gyerekek fellépéseken tudásukat a közönségnek is megmutassák.

 

 

 

 

Célunk volt, hogy az ének és tánc terén tehetséges gyerekek ez irányú ismereteit bővítsük, ezáltal adottságaik továbbfejlődését elősegítsük.

 

 

 

 

Munkánk méltó befejezése volt a tábor, ahol Kodály Zoltán Háry János című daljátékát dolgoztuk fel, s adtuk elő, melyben az ének és tánc terén megmutatkoztak az egész éves munka eredményei.

 

 

 

You shall not pass!