Pécsi Tudományegyetem

Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
1. Számú Általános Iskolája

 

Komplex nap 2018

1.b Az első évfolyam városimereti vonatozáson vett részt ezen a napon.

 

2.a  A 2. a osztály a Komplex napon, előzetes csoportos projektfeladatként rövid idegenvezetéssel készülve, a Szent István tér épületeivel és szobraival ismerkedett.

 

3.a A 3.a osztály a belváros török kori műemlékeivel ismerkedett.

 

5.c  A Sopianae Állandó Régészeti Kiállítást néztük meg, ahol az ókori Rómáról tanultunk. A tanárok rejtvényekkel segítettek megfejteni nekünk, hogy hova kell mennünk. Nagyon érdekesek voltak a feladatok.

 

6.a Október 13-án délelőtt komplex napon vettünk részt. Szerintünk az idei programok érdekesek voltak. Én személy szerint nem gondoltam volna reggel, hogy ilyen sétára indulunk majd. A keresztrejtvény szintén jó volt, habár a Spongebob-os kérdést kissé nehéznek találtam. A Jakováli Hasszán dzsámiban tartott előadás érdekes volt, a fürdőnél viszont kicsit több magyarázatot vártunk volna. Nem tudtuk, hogy a Barbakánnak ennyi török vonatkozása van. Bár Idrisz Baba türbéjéhez szerintünk akár a program elején is mehettünk volna, összességében a séta érdekes volt. 

 

7.a Időutazás a komplex napon
Az idei komplex nap különbözött az eddigiektől. Egyrészt mert szombaton volt és szombaton nem szeretünk iskolába járni. Most mégis könnyebben ment a felkelés, mert tudtuk, hogy nem lesz tanítás. Az iskolában rejtvények segítségével nekünk kellett kitalálni, hogy hova is megyünk. A filmek felismerésekor még arra gondoltunk, hogy mozi lesz az úti cél, így kicsit csalódottak lettünk, mikor kiderült, hogy mégsem. Gutenberg nevénél már sejthettük, hogy inkább valami „könyves” helyre, könyvtárba, megyünk. 

 

7.b A 7. b osztály, érdekes és tanulságos szombati munkanapon vett részt. A komplex nap keretében először az iskolában négy fős csapatokban voltak feladataink filmekkel kapcsolatosan, majd rejtvényt fejtettünk, végül szófelhőt készítettünk a könyvnyomtatás,,feltalálójáról”, Gutenbergről. 

 

8.a

 

 

8.b Először az iskolában egy szórakoztató feladat keretében filmrészleteket kellett felismerni és a moziplakátjaikat megkeresni. Ezt követően első „külső” állomásunk a Vasarely Múzeum volt, ahol megtekinthettük Viktor Vasarely híresebb alkotásait és sok információt megtudhattunk az életéről. Ezután a Bányászati Múzeum következett. Itt csapatokra osztottak minket és minden csapatnak más-más témában kellett kutatómunkát végeznie. Kis idő után mindenki összegyűlt és az előadásokat kibővítve hallgathattuk meg, melyek a bányászat fejlődéséről, illetve a geológiáról szóltak.

 

You shall not pass!